ΠΡΟΛΟΓΟΣ Βασιλείου Μαρκή, Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου ε.τ.
Από τη δεκαετία του 1980 και ύστερα η νομοθεσία για τα ναρκωτικά φαίνεται να εξελίσσεται σε βασικό πεδίο δοκιμασίας του ποινικού συστήματος. Τα πινάκια των ποινικών δικαστηρίων βρίθουν από σχετικές υποθέσεις, οι φυλακές υπερπληρώνονται. Εξάλλου τα δικαστήρια δικάζοντας σχετικές υποθέσεις έρχονται αντιμέτωπα με όλα τα θεμελιακά ζητήματα του Γενικού Μέρους του Ποινικού Κώδικα, ιδιόμορφες αντικειμενικές υποστάσεις (αυτοπροσβολές, παραλλαγές ελαφρύτητας ή βαρύτητας κ.λπ.), άρση αδίκου, διαπλοκές δόλου, θέματα καταλογισμού, συρροής, μέτρων ασφαλείας κ.λπ. Αντίστοιχης δυσκολίας είναι και ορισμένα δικονομικά προβλήματα, με κυριότερο οπωσδήποτε αυτό της διάγνωσης της εξάρτησης του κατηγορουμένου από ναρκωτικές ουσίες.
Η σχετική νομοθεσία από την εποχή του Ν. 1729/1987 διαρκώς μεταρρυθμίζεται και ήδη ο Ν. 4139/2013 συνιστά ένα τελείως καινούριο κώδικα, έστω κι αν δεν ονομάζεται «Κώδικας». Οι ερμηνευτές και εφαρμοστές του χρειάζονται τώρα ένα βοήθημα, που να συσχετίζει τα ως σήμερα κεκτημένα της νομολογίας και της θεωρίας, εκείνα που παραμένουν χρήσιμα, με τις καινοτομίες. Χρειάζονται ιδίως, χάρη ακριβώς της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας, έγκυρες γνώσεις για τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά της εξάρτησης, καθώς και για την ταυτότητα των προβλεπόμενων εναλλακτικών μέτρων απεξάρτησης. Εξάρτηση, αποκατάσταση, σωματική ή ψυχολογική απεξάρτηση, είναι όροι με συγκεκριμένο περιεχόμενο κρίσιμο για την εφαρμογή του νόμου.
Το κοινό έργο των Ν. Παρασκευόπουλου και Κ. Κοσμάτου έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων αντίστοιχων εκδόσεών τους που είχαν ως αντικείμενο τον κατ’ άρθρο σχολιασμό της προηγούμενης αντίστοιχης νομοθεσίας. Η ευμενής υποδοχή των προηγούμενων εκδόσεων δημιουργεί την προσδοκία ενός νέου έργου ανάλογου επιπέδου, προσδοκία που πιστεύω ότι δεν θα διαψευστεί. Γνωρίζω τον καθηγητή Νικ. Παρασκευόπουλο, που διδάσκει Ποινικό Δίκαιο στο ΑΠΘ από το έτος 1980, χάρη και στη συνύπαρξή μας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.ΕΑ.). Γνωστός είναι εξάλλου από το συγγραφικό του έργο και τις ερευνητικές του ενασχολήσεις ο Λέκτορας Εγκληματολογίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης και δικηγόρος Κ. Κοσμάτος. Αμφότεροι είχαν δημιουργική συμμετοχή στις εργασίες της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συστάθηκε για την αναμόρφωση της νομοθεσίας περί τα ναρκωτικά, αποδίδοντας έτσι πολύπλευρη προσοχή στην καλλιέργεια των σχετικών γνώσεων. Πιστεύω, με βάση τα παραπάνω, ότι το παρόν βιβλίο θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο ερμηνείας στα χέρια όσων διακονούν το Ποινικό Δίκαιο, στην πράξη και στη θεωρητική αναζήτηση.
Αθήνα, Ιούνιος 2013
Βασίλειος Μαρκής, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ.
Πληροφορίες
Συγγραφέας/είς: | Ν. Παρασκευόπουλος / Κ. Κοσμάτος |
Εκδόσεις: | Σάκκουλα, Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2013 |
Αρχεία
ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ-2013.pdf | Λήψη |
---|